• GraphicDesign

  Memorable message, striking developments.

  Bold Design

  Bold Brand provides design solutions using out of the box concepts and thus helps your company create an excellent brand presence.

 • OnlineSolutions

  Cutting-edge technology, out of the box concepts.

  Ingenious Solutions

  Bold Brand’s approach to understanding the needs of you and your customers is what makes its developments successful.

 • 1
 • 2

Držanje prezentacija uz pomoć veština

Ukoliko ste jedan od onih "štrebera" koji, pri pomisli da treba da prezentuje pred širim auditorijumom, odmah pocrveni i mora hitno u "dablju-si", onda vas iskusni prezenter jako dobro razume. Iz tog razloga, predlažem posećivanje speaking.io, sajt za "nas štrebere", za ljude koji se plaše prezentovanja više nego smrti.

Sunday, 23 February 2014
Scott Bedbury, tvorac brendova Nike i Starbucks prezentuje u Beogradu
Foto: Bold Brand
Scott Bedbury, tvorac brendova Nike i Starbucks prezentuje u Beogradu

 

Speaking.io nudi rešenje za držanje prezentacija uz pomoć veština, a bez straha. Takođe, na ovom sajtu nalaze se saveti o tome kako da se spremi dobar govor i kako da se slušaoci/učesnici zaintrigiraju.

Sledi par veština koje, nakon savladavanja, garantuju uspešnu prezentaciju:

Zaboravite da držite govor. Umesto govora, pričajte priču.

Najbolji govornici su oni koji shvataju da je govorništvo zapravo pričanje priče.  Ta priča ne mora biti na akademskom nivou. Ali, ta priča mora biti zabavna. Kada se počinje sa osmišljavanjem prezentacije, fokus treba da bude na elementima koji će i samom prezenteru biti zanimljivi. "Brutalna" iskrenost je tu važna; da li priča intrigira slušaoce ili ne. Ukoliko je video snimak uvežbane prezentacije, koju je prethodno snimio blizak prijatelj novim pametnim telefonom, zanimljiv i drži pažnju onome ko prezentuje, onda će držati pažnju i drugima.

Manje je više

Svaka prezentacija treba da ima jednostavne poente kako bi publika mogla da procesuira informaciju.  Kada slušate nekoga sa 100 različitih bullet point-a na jednom slajdu, ta prezentacija je dosadna. Pravilo je sledeće: manje podataka na slajdu ima veću moć.

Učite od drugih

"Learning by doing" - učenje kroz rad je jedno. Međutim, učenje od vrhunskih stručnjaka i ugledanje na njih može pomoći prezenteru da bude još bolji. Nakon gledanja nekoliko YouTube videa TED prezentacija stiče se utisak da prezenteri znaju šta publika želi. Takođe, TED prezenteri kao da znaju kako da proizvedu taj čuveni "wow" efekat, neverovatnu priču koja će njihovu prezentaciju učiniti nezaboravnom.

Ponavljajte

Cilj prezentacije ne treba da bude uvrštavanje što je moguće više informacija. Nakon spominjanja ključnih poenti, iste treba ponavljati, i to stalno. Ponavljanje je ono što prezentere čini dobrim govornicima. Moji omiljeni TED prezenteri, poput Ken Robinsona, uvek počinju sa nekom anegdotom, šalom, a zatim se kroz celu prezentaciju vraćaju na istu, uz povremene modifikacije. Smatram to moćnim oružjem i čini mi se da publika lako i sa interesovanjem prati prezentaciju.

Držanje prezentacija uz pomoć pomenutih veština TED stručnjaka i sajta speaking.io mi je pomoglo u svakodnevnom poslu. Nastojim da prezentacije koje danas držim sadrže anegdotu iz svakodnevnog života.

Hide comment form Hide comment form
 
 • 3000 Characters left
 
 
 
 
blog magazin logo
 • Držanje prezentacija uz pomoć veština >

  Ukoliko ste jedan od onih "štrebera" koji, pri pomisli da treba da prezentuje pred širim auditorijumom, odmah pocrveni i mora Read More
 • Google Plus je neophodan autorima, izdavačima i kompanijama >

  Relevantnost članaka je jedan od najvećih problema svih internet korisnika, autora i izdavača već godinama. Poverenje ljudi u internet i Read More
 • Tržišni sistem upoznat u školi smanjuje nezaposlenost >

  Često se dešava da tek nakon što završimo školu upoznajemo tržišni sistem u kome treba da prodamo svoje sposobnosti. Poželjno Read More
 • Uloge i odgovornosti PR profesionalaca neprekidno rastu >

  Često se kaže da je istina prva žrtva rata. Kada na scenu stupi krizni menadžment, prva žrtva su obično činjenice. Read More
 • Po 3 koraka za sigurnu kupovinu – Pomoć >

  Sigurna kupovina nije ni malo lak zadatak. Potrošač ulazi u Savetovalište za zaštitu potrošača. Savetnik uzima osnovne podatke, zapisuje problem i Read More
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 
 

rss blogReobjavljivanje sadržaja Blog magazina je dozvoljeno pod uslovima objavljenim u Odricanju od odgovornosti